top of page
Anouk Frieling

Het Effect van Voeding op de Gezondheid van de Hoeven

Bijgewerkt op: 15 feb

De hoeven dragen het volledige lichaamsgewicht van het paard op een relatief kleine oppervlakte. Daarnaast vormen de hoeven de basis van het bewegingsapparaat van het paard. Het is daarom essentieel dat de hoeven in optimale conditie zijn. Naast goede verzorging van de hoeven is het ook belangrijk dat het rantsoen de vitaminen en mineralen bevat die nodig zijn voor hoefgroei, optimale kwaliteit en het onderhouden van gezonde hoeven."



Hoefsmid die paardenhoef vijlt

De hoef bestaat uit verschillende onderdelen. De binnenkant van de hoef bestaat uit een levend deel wat de hoeflederhuid wordt genoemd. Dit zit om het hoefbeen heen, het bot wat zich aan de binnenkant van de hoef bevindt 1. In de hoeflederhuid bevinden zich ook de zenuwen en bloedvaten waardoor dit gedeelte bebloed is 2. Het levende gedeelte wordt omhuld en beschermd door het niet-levende gedeelte, ofwel de hoornschoen. De hoornschoen bestaat uit de hoefwand, hoefballen, straal en de zool 3. De structuur van de hoornschoen is vergelijkbaar met de structuur van de nagels van de mens. De hoornschoen van het paard is verbonden met het hoefbeen door middel van lamellen die zich tussen deze twee delen in bevindt 1. De lamellen tussen de hoornschoen en het hoefbeen bestaan uit een zachte structuur 1. Om bescherming te bieden aan het levende gedeelte van de hoef, heeft de hoefwand een harde structuur. De hoefwand bestaat uit hoorn en bevat Keratine, een complexe mix van meerdere eiwitten, wat zorgt voor de stevige harde structuur van de hoefwand 4,5.


Hoefwand, Lamellen, Zool, Hoefbeen, Hoefschoen

De hoef is de basis van het bewegingsapparaat en bestaat uit verschillende onderdelen. Het levende gedeelte van de hoef wordt beschermd door de hoefschoen. De hoefschoen bestaat uit de zool, hoefballen, straal en de hoefwand. Aan de binnenkant van de hoef bevindt zich het hoefbeen, het bot in de hoef. Het hoefbeen is verbonden met de hoefwand door middel van de lamellen. Created with BioRender.com


Omdat het niet-levende gedeelte een beschermende functie heeft is het van belang om problemen met de hoornschoen, zoals het afbrokkelen van de hoeven door onvoldoende vocht in de hoef, te voorkomen. Dit kan onder andere worden voorkomen door het voorzien van een rantsoen wat de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen bevat die van belang zijn voor het onderhoud en de groei van gezonde hoeven.


Biotine, ook bekend als Vitamine B7, is een in water oplosbaar vitamine en wordt hierdoor niet opgeslagen in het lichaam 6. Biotine is onder andere van belang voor de groei van cellen en de productie van enzymen die het normale metabolisme in het lichaam bevorderen. Daarnaast is Biotine ook van belang voor de productie van Keratine. Daarom staat de supplementatie van Biotine in verband met de kwaliteit en hardheid van de hoeven van het paard. Studies hebben aangetoond dat het supplementeren van Biotine een positief effect heeft op de kwaliteit van de hoeven van het paard. Josseck et al (1995) supplementeerde dagelijks 20 mg Biotine aan 152 lippizaner paarden, met een verslechterde hoef kwaliteit, over een periode van 19 maanden om het langdurige effect van de Biotine te bestuderen. Resultaten van dit onderzoek tonen aan dat na een periode van 9 maanden, toevoeging van 20 mg Biotine een positief significant effect heeft op de hoefhoorn kwaliteit van paarden met een matige tot slechte hoefkwaliteit. Geyer & Schulze (1994) bestudeerde het effect van toevoeging van 5 mg Biotine per 100 tot 150 kg lichaamsgewicht (20 tot 30 mg Biotine voor een paard van 600kg), bij 97 paarden over een periode van 1 tot 6 jaar. Deze studie constateerde dat de kwaliteit van de hoefhoorn na 8 tot 15 maanden significant verbeterde. Na deze periode werd de dagelijkse hoeveelheid Biotine verminderd of werd het supplement volledig uit het rantsoen gehaald wat een negatief effect had op de kwaliteit van de hoefhoorn en de kwaliteit dus weer verminderde. Dit toont aan dat voor optimale ondersteuning het van belang is om Biotine voortdurend, in de juiste hoeveelheid, te supplementeren om zo een langdurig positief effect te behouden.


Zink en Koper zijn twee sporenelementen, die naast Biotine, nodig zijn voor de structuur en kwaliteit van de hoeven. Zink is een essentieel component voor de opbouw en het onderhoud van hoefwandcellen en het keratinisatie proces, ofwel verhoornen van de hoeven 9. Koper is nodig voor de productie van enzymen die vereist zijn voor de vorming van keratinestrengen waar onder andere de hoefwand uit bestaat 5. Hierdoor is Koper een belangrijk component voor de productie van de eiwitten die nodig zijn voor het keratinisatie proces 10. Daarnaast voorkomen Zink en Koper cel en weefselschade en zorgen ervoor dat er voldoende vetten aanwezig zijn in de hoef waardoor de kans op droge brokkel hoeven wordt verminderd 11. Een tekort van deze sporenelementen uit zich daarom vaak in droge hoeven die snel afbrokkelen. Een studie uitgevoerd door Higami (1999) suggereert dat een dieet met een Zink en Koper tekort een negatieve invloed heeft op de hoeven en kan leiden tot de ontwikkeling van White Line Disease (WLD), een ziekte waarbij de hoefwand geleidelijk loslaat. Jančíková et al. (2012) voerde een studie uit waarbij het rantsoen van 8 paarden gesupplementeerd werd met 100 mg Zink en 20 mg Koper per dag, om het effect van deze twee sporen elementen op de hoeven te kunnen bestuderen. Tijdens de studie werd de hoefgroei meermaals gemeten en gemonitord. Uit de resultaten is gebleken dat paarden die een Zink en Koper supplement gevoerd kregen significant meer hoefgroei vertoonde in vergelijking tot de paarden uit de controle groep. Dit toont aan dat het supplementeren van Zink en Koper een positief significant effect heeft op de hoefgroei van het paard.


Omdat Keratine een mix van eiwitten is, zijn aminozuren vereist voor de productie van Keratine in het lichaam. Een belangrijk aminozuur voor de vorming van Keratine is Cysteïne. Cysteïne draagt bij aan de sterke structuur van Keratine en heeft een effect op de kwaliteit en hardheid van de hoef 11. Voor de productie van Cysteïne is onder andere het essentiële aminozuur Methionine van belang 13. Omdat Methionine een essentieel aminozuur is kan het lichaam dit niet zelf produceren en moet er voldoende Methionine beschikbaar zijn vanuit het rantsoen, voor onder andere de productie van Cysteïne.


Om hoeven vochtig te houden en brokkelhoeven te voorkomen worden de hoeven vaak ingevet met hoefvet. Daarnaast heeft de toevoeging van voldoende vetzuren aan het rantsoen ook een positief effect op de vochthuishouding in de hoeven. De vetzuren vanuit het rantsoen zorgen ervoor dat vocht in de hoeven wordt vastgehouden waardoor de hoeven niet uitdrogen 14. Vetzuren zijn daarnaast ook essentieel voor de elasticiteit van de hoeven. Omega 3 vetzuren hebben ook een ontstekingsremmende werking in het lichaam en bieden ondersteuning bij het voorkomen van ontstekingen in de hoeven 15. Lijnzaadolie bevat de ideale balans tussen Omega 3 en 6 vetzuren en is daarnaast een plantaardige olie. Daarom wordt Lijnzaadolie vaak toegevoegd aan het dieet om het paard van voldoende vetzuren te voorzien.


Synovium Hoof Health pellets is een supplement geformuleerd ter ondersteuning van de kwaliteit, groei en structuur van de hoeven. Het supplement bevat Biotine, Zink, Koper en Methionine. Het supplement is samengesteld op basis van bovengenoemde studies en bevat doseringen die wetenschappelijk zijn bewezen. Omdat de hoeven geleidelijk groeien is het van belang dat dit supplement minimaal 90 dagen gesupplementeerd wordt voor een optimaal effect. Klik hier voor meer informatie.



Referenties


1. Redden, R. F. (2003). Hoof capsule distortion: Understanding the mechanisms as a basis for rational management. In Veterinary Clinics of North America - Equine Practice (Vol. 19(2): 443-462.

2. Kainer, R. A. (1989). Clinical Anatomy of the Equine Foot. Veterinary Clinics of North America: Equine Practice,

5(1): 1-27.

3. Parks, A. H. (2017). Chapter 3-Anatomy and Function of the Equine Digit. In: Belknap, J.K., Geor, R.J., Equine Laminitis, First Edition. John Wiley: United States.

4. Bragulla, H. H., & Homberger, D. G. (2009). Structure and functions of keratin proteins in simple, stratified, keratinized and cornified epithelia. Journal of Anatomy, 214(4): 516–559.

5. Rueda-Carrillo, G., Rosiles-Martínez, R., Hernández-García, A. I., Vargas-Bello-Pérez, E., & Trigo-Tavera, F. J. (2022). Preliminary Study on the Connection Between the Mineral Profile of Horse Hooves and Tensile Strength Based on Body Weight, Sex, Age, Sampling Location, and Riding Disciplines. Frontiers in Veterinary Science, 8: 1-9.

6. Lipner, S. R., & Scher, R. K. (2018). Biotin for the treatment of nail disease: what is the evidence? In Journal of Dermatological Treatment, 29(4): 411–414.

7. Josseck, H., Zenker, W., & Geyer, H. (1995). Hoof horn abnormalities in Lipizzaner horses and the effect of dietary biotin on macroscopic aspects of hoof horn quality. Equine Veterinary Journal, 27(3): 175-182.

8. Geyer, H., & Schulze, J. (1994). The long-term influence of biotin supplementation on hoof horn quality in horses.

Schweizer Archiv Für Tierheilkunde, 136(4): 137-149.

9. Noormohammady, Z., Chamani, M., & Khodae, H. R. (2018). Effect of Zinc on Integrity of Horse Hoof. Agricultural & Veterinary Sciences, 2(1): 17-23.

10. Tenaud, I., Leroy, S., Chebassier, N., & Dreno, B. (2000). Zinc, Copper and Manganese Enhanced Keratinocyte Migration Through a Functional Modulation of Keratinocyte Integrins. Experimental Dermatology, 9(6): 407-416.

Comments


bottom of page