top of page

Het Gebruik van Pre en Probiotica

Bijgewerkt op: 12 jul.

De darmen van het paard zijn belangrijk voor de vertering en het omzetten van vezels in de vluchtige vetzuren acetaat, butyraat en propionaat. Deze vluchtige vetzuren bieden het paard energie die nodig is voor de onderhoud van het lichaam, metabolische processen en wordt als brandstof voor het lichaam gebruikt tijdens beweging. Vezels worden in de darmen gefermenteerd door micro-organismen. Deze micro-organismen worden ook wel de darmflora genoemd. De compositie van de darmflora is belangrijk voor de vertering van de vezels, de werking van de darmen maar ook voor de werking van het immuunsysteem van het paard. Pre en probiotica worden aan het rantsoen toegevoegd om de balans van de darmflora en gezondheid van het paard te ondersteunen.





Het spijsverteringsstelsel van het paard wordt verdeeld in twee delen. Het eerste gedeelte bestaat uit de mond, slokdarm en maag. De dunne darm, dikke darm blinde darm en rectum behoren tot het tweede gedeelte van het spijsverteringsstelsel. In het tweede gedeelte bevinden zich micro-organismen, ofwel de darmflora. De darmflora bestaat uit verschillende micro-organismen zoals bacteriën en schimmels 1. De compositie van de darmflora is voor ieder paard uniek. Er zijn overeenkomsten in deze compositie tussen de verschillende paarden, maar over het algemeen heeft ieder paard zijn eigen unieke compositie 2. De compositie en balans van de darmflora is belangrijk voor de vertering van de vezels 3. Voeding heeft een sterke invloed op deze compositie 3. Daarnaast is de compositie van de darmflora zeer vatbaar voor (abrupte) veranderingen. Een rantsoen dat te veel suiker en zetmeel bevat of abrupte veranderingen van het rantsoen zijn factoren die invloed hebben op de balans van de darmflora 3,4. Dit kan resulteren in een dysbiose waarbij de darmflora uit balans raakt en een omgeving creëert die niet geschikt is voor de ‘goede’ bacteriën. Omdat de darmflora invloed heeft op onder andere het immuunsysteem, heeft een dysbiose een effect op de gezondheid van het paard. Onderzoek resultaten suggereren daarnaast dat een dysbiose de kans op het ontwikkelen van hoefbevangenheid en koliek verhoogt 5. Om de darmflora van het paard en dus de werking van de darmen maar ook het immuunsysteem te ondersteunen, wordt gebruik gemaakt van pre en probiotica supplementen.


Prebiotica


Prebiotica zijn niet verteerbare voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld koolhydraten in de vorm van vezels, die in de darmen door micro-organismen worden gefermenteerd tot vetzuren met een korte keten (SCFAs) waaronder ook vluchtige vetzuren 6. Deze SCFAs zijn belangrijk voor de gezondheid en werking van de darmen en het immuunsysteem 6. De toevoeging van prebiotica ondersteunt en bevordert daarom de diversiteit en balans van de darmflora.

De meest gebruikte vormen van prebiotica zijn inuline, fructooligosaccharides (FOS), mannan oligosaccharides (MOS) en galactooligosaccharides (GOS) 7,8.


Fructooligosaccharides is de meest onderzochte vorm van prebiotica. Het supplementeren van een combinatie van FOS en MOS heeft aangetoond een positief effect te hebben op de verteerbaarheid van droge stof, ruw eiwit en NDF bij paarden die een vezelrijk rantsoen gevoerd krijgen 9. Daarnaast heeft FOS een positieve invloed heeft op de balans van de darmflora wanneer het rantsoen van het paard abrupt verandert. Wanneer het rantsoen abrupt verandert, of overtollig veel suiker en zetmeel bevat, heeft het supplementeren van FOS ook een positief effect op de compositie en functie van de darmflora. Vendrig et al. (2013) toonde aan dat toevoeging van onder andere GOS aan het rantsoen van volwassen warmbloed paarden een positief significant effect heeft op de functie van het immuunsysteem.


Probiotica


Naast prebiotica wordt ook (steeds meer) gebruik van probiotica ter ondersteuning van de darmflora. Probiotica bestaat uit levende micro-organismen die door middel van supplementatie een positieve invloed hebben op de balans van de darmflora. De meest gebruikte vorm van probiotica is afkomstig van de gist Saccharomyces cerevisiae 10. Daarnaast wordt er nog gebruikt gemaakt van de bacteriën Enterococci, Lactobacillus en Bifidobacterium 2. Deze bacterie soorten zijn echter maar in kleine hoeveelheden aanwezig in de darmen van het paard in vergelijking tot andere bacterie soorten.


Nerlich et al. (2018) onderzocht het effect van Saccharomyces cerevisiae op de verteerbaarheid van verschillende nutriënten in het voer van het paard. Resultaten toonde aan dat supplementatie van Saccharomyces cerevisiae een positief effect had op de verteerbaarheid van vezels (ADF) wat vervolgens een effect heeft op de verteerbaarheid van ruwvoer. Supplementatie hiervan heeft daarom ook een positief effect op de gezondheid van de darmen van het paard. Een ander onderzoek toonde aan dat het gebruik van van Lactobacillus en Bifidobacterium bij veulens, met een leeftijd van 0 tot 20 weken, resulteerde in een lager aantal veulens dat last kreeg van diarree klachten 11.


Het gebruik van pre en probiotica heeft dus een positief effect op de darmflora en daarmee de werking van de darmen maar ook het immuunsysteem en de gezondheid van het paard. Synovium Immunomodulator bevat daarom hoogwaardige probiotische biergist en Synovium Gastrosafe bevat FOS.

 

Referenties


1. Chaucheyras-Durand, F., Sacy, A., Karges, K., Apper, E. (2022) Gastro-Intestinal Microbiota in Equines and Its Role in Health and Disease: The Black Box Opens. Microorganisms,

10:1-33.

2. Schoster, A., Weese J,S., Guardabassi, L. (2014) Probiotic use in horses - what is the

evidence for their clinical efficacy? Journal of Veterinary International Medicine, 28(6):1640-

1652.

3. Julliand, V., Grimm, P. (2017) The Impact of Diet on the Hindgut Microbiome. Journal of

Equine Veterinary Science, 52: 23-28.

4. Dougal, K., de la Fuente, G., Harris, P.A., et al. (2014) Characterisation of the Faecal

Bacterial Community in Adult and Elderly Horses Fed a High Fibre, High Oil or High

Starch Diet Using 454 Pyrosequencing. PLOS ONE, 9(2):1-9.

5. Milinovich, G.J., Klieve, A.V., Pollitt, C.C., Trott, D.J. (2010) Microbial Events in the Hindgut

Effects of turmeric on equine hindgut During Carbohydrate-induced Equine Laminitis.

Veterinary Clinics of North America: Equine Practice, 26(1):79-94.

6. Davani-Davari, D., Negahdaripour, M., Karimzadeh, I., et al. (2019) Prebiotics: Definition,

Types, Sources, Mechanisms, and Clinical Applications. Foods, 8(92):1-27.

7. Cooke, C.G., Gibb, Z., Grupen, C.G., Harnett, J.E. (2023) Prebiotics and Synbiotics in

Equine Health and Disease. International Journal of Equine Science, 2(2):37-47.

8. Vendrig, J.C., Coffeng, L.E., Fink-Gremmels, J. (2013) In vitro evaluation of defined

oligosaccharide fractions in an equine model of inflammation. BMC Veterinary Research,

9(147):1-10.

9. Saeidi, E., Yarahmadi, H.M., Fakhraei, J., Mojahedi, S. (2021) Effect of Feeding

Fructooligosaccharides and Enterococcus faecium and Their Interaction on Digestibility,

Blood, and Immune Parameters of Adult Horses. Journal of Equine Veterinary Science,

99:1-6.

10.Nerlich, H.K., Koler, R., Powell, E., Williams, T.L. (2018) Saccharomyces Cerevisiae

Supplementations Effect on Fiber Digestibility in Equine. Journal of Animal Science,

96(2):266.

11.Tanabe, S., Suzuki, T., Wasano, Y., et al. (2014) Anti-inflammatory and Intestinal Barrier–

protective Activities of Commensal Lactobacilli and Bifidobacteria in Thoroughbreds:

Role of Probiotics in Diarrhea Prevention in Neonatal Thoroughbreds. Journal of Equine

Science, 25(2):37-43.

Opmerkingen


bottom of page